SKLEP: Windsurfing - Kite - Kitesurfing Surfmix
Windsurfing
Kitesurfing
SUP
WAKE
Kajakarstwo
Żeglarstwo
Surfing
Marki
Info
Czytelnia
Tenis
Sporty zimowe
Partnerzy


Wateractiv.pl

Strona główna » Najczęściej zadawane pytania


Najczęściej zadawane pytania

  zobacz te

Okulary
Akcesoria Sup
Landkiting

Robert
13422987
  512257145
Rafał
61234994
  519 805 960
Tel. stacjonarny:
sklep@surfmix.com


Obsługa
1. Pytanie: W jaki sposób mogę się dowiedzieć więcej o danym produkcie?
Odpowiedź: Możliwości jest sporo. Przy każdym produkcie jest okienko, w którym można wpisać swoje pytanie (oraz adres e-mail). Wówczas pracownik naszego sklepu wysle odpowiedź na podany przez klienta adres e-mail w najkrótszym możliwym terminie. Można również zadać pytanie publicznie na forum, skontaktować się przez gg, zadzwonić za pomocą telefonu lub przez Skype (adresy i numery podane są w dziale KONTAKT).

2. Pytanie: Co zrobić, jeżeli pomyliłem się przy składaniu zamówienia?
Odpowiedź: Najprościej jest się skontaktować z nami i wyjaśnić sprawę. Można również wysłać drugie zamówienie w którym zaznacza się iż jest ono korektą poprzedniego.

3. Pytanie: W jaki sposób mogę wyświetlić tylko te produkty , które są niedrogie?
Odpowiedź: Najlepiej jest skorzystać z wyszukiwarki i wpisać w niej swoje preferencje cenowe. Oprócz tego w każdej kategorii produkty są posortowane od najtańszych do najdroższych, a w przypadku przecen pod aktualną ceną zawsze pojawia się przekreślona stara cena oraz informacja o przecenie. Wszystko to po to, by klient mógł łatwo znaleźć okazję i kupić najkorzystniej.

4. Pytanie: Chciałbym zacząć z windsurfingiem ale nie mam pojęcia jak to się je a tymbardziej jaki sprzęt kupić. Kto może mi pomóc?
Odpowiedź: W takim wypadku należy porozmawiać z naszym konsultantem. Aby się z nim skontaktować należy użyć komunikatora gadu gadu, skype, maila lub zwykłego telefonu. Namiary dostępne są w lewej kolumnie na górze.

5. Pytanie: Przy niektórych produktach pojawia się informacja "Stara cena", co ona oznacza?
Odpowiedź: Jest to nieobowiązująca już cena produktu, który został przeceniony lub jest w promocji. Podawana jest w celach informacyjnych, by klient mógł się zorientować ile może zaoszczędzić kupując daną rzecz po przecenie lub w promocji.

6. Pytanie: Zauważyłem "fajny" produkt i chciałbym informacje o nim przesłać znajomemu, czy jest to możliwe?
Odpowiedź: Oczywiście, przy każdym produkcie jest link służący do powiadomienia znajomego o produkcie. Wystarczy po kliknięciu wypełnić krótki formularz.

7. Pytanie: Zauważyłem, że można się z Wami skomunikować za pomocą programu Skype, ja jednak nie wiem skąd mogę to wziąść, czy mogę prosić o podanie adresu tego programu?
Odpowiedź: Program Skype można pobrać ze strony http://skype.onet.pl. Proces instalacji jest bardzo prosty. Później należy podłączyć mikrofon, włączyć głosniki i kliknąc na link "Skype me!" w kolumnie kontakt po lewej by do nas (za darmo) zadzwonić.

8. Pytanie: Na stronie głównej jest napisane, że przesyłka dochodzi w 24 godziny, jak to możliwe?
Odpowiedź: Dzięki sprawnej organizacji zamówienia złożone przed godziną 14 w dnie robocze dostarczane jest klientowi następnego dnia. O ile towar jest na stanie w magazynie.

9. Pytanie: Jaką preferujecie formę kontaktu z klientami?
Odpowiedź: Dobre pytanie. Nie preferujemy żadnej, dajemy możliwość skontaktowania się z nami na wiele sposobów, tak by klient mógł wybrać jeden który najbardziej mu odpowiada.

10. Pytanie: Chciałbym aby na liście produktów wyświetlały mi się najpierw pozycję przecenione lub objętę promocją, co muszę kliknąć?
Odpowiedź: Na górze każdej strony z listą produktów jest ramka "Pokaż najpierw" a w niej cztery opcje do wyboru. Aby wyświetlały się najpierw towary przecenione/objętę promocją należy zaznaczyć trzeci (licząc od lewej) link - "objęte promocją". Wówczas nawet po wejściu w inną kategorię lub podkategorię produkty domyślnie będą sortowane tak, że na górze będą te przecenione (oczywiście sposób sortowania można w każdej chwili zmienić).


Ogólne
11. Pytanie: Po co się rejestrować, skoro mogę zrobić zakupy bez tego?
Odpowiedź: Tak, można zrobić zakupy bez rejestracji. Ale wówczas za każdym razem trzeba podawać swoje dane osobowe, co przy składaniu któregoś z rzędu zamówienia może być czasochłonne. Dzięki rejestracji - użytkownik nie musi wypełniać formularza z danymi za każdym razem gdy coś kupuje: wystarczy tylko by wpisał swój login i hasło - wówczas formularz dotyczący zamówienia będzie automatycznie wypełniony danymi podanymi podczas rejestracji. Oprócz tego: każdy kto się zarejestruje otrzymuje dostęp do prywatnej historii zamówień, listy obserwowowanych produktów (wraz z komentarzem) a także może w każdej chwili poprawić swoje dane osobowe.

12. Pytanie: Czy gdy się zarejestruję, moje dane będą przetwarzane?
Odpowiedź: Oczywiście, że nie. Będa one tylko zapisane w naszej bazie danych (do której wgląd mają tylko niektórzy pracownicy sklepu odpowiadający za sprawy techniczne i realizacje zamówień) . Dane użytkownika są wykorzystywane tylko wtedy gdy składa on zamówienie. Sklep nie udostępnia ich nikomu. Użytkownik może w każdej chwili zmienić ich treść a nawet je wykasować.

13. Pytanie: Po co w księdze gości podawany jest adres ip klientów? Czy udostępnianie tego adresu nie jest niebezpieczne?
Odpowiedź: W księdze gości wyświetlany jest tylko początek tego adresu - po to by autor wpisu nie mógł być zidentyfikowany przez osoby postronne. Wyświetlamy tą informację po to, by pokazać że nasze wpisy są autentyczne i pochodzą z wielu części Polski i Europy.

14. Pytanie: Czy można u Was kupić tani używany sprzęt?
Odpowiedź: Tak. Prowadzimy dział ze sprzętem używanym - w którym za o wiele mniejsze pieniądze można kupić bardzo dobry sprzęt. Oczywiście opisujemy stan faktyczny danego przedmiotu oraz publikujemy zdjęcia pokazujące stan zużycia oraz ewentualne wady używanego towaru.

15. Pytanie: Czy jest możliwość współpracy z Waszym sklepem?
Odpowiedź: Oczywiście, jesteśmy otwarci na różne formy współpracy. Więcej informacji na ten temat w dziale Współpraca.

16. Pytanie: Co to jest rubryka "Najpopularniejsze" na stornie głównej?
Odpowiedź: Jest to spis parunastu najbardziej popularnych produktów, o które klienci najczęściej się pytają i które najczęściej zamawiają. To taka mała sugestia dla niezdecydowanych klientów.

17. Pytanie: Czy zostawienie u Was adresu e-mail w subskrypcji nie narazi mnie na spam?
Odpowiedź: Nie. Podany e-mail będzie używany widoczny tylko dla pracowników sklepu. Raz na jakiś czas (do tej pory 3-4 razy w roku) wysyłamy do naszych klientów wiadomośc o zbliżających się imprezach windsurfingowych, nowych produktach w sklepie oraz życzenia okolicznościowe. Staramy się robić to tylko wtedy gdy jest to koniecznie, by nie zaśmiecać skrzynek naszych klientów niepotrzebną korespondencją. Każdy kto z dowolnych względów będzie chciał zrezygnować z naszej subskrypcji może to zrobić wpisując swój adres e-mail i klikając "usuń".

18. Pytanie: Czy w sklepie można kupować przez cały rok?
Odpowiedź: Tak, po sezonie organizujemy nawet różne promocje sprzętu. W sezonie oczywiście oferta jest bogatsza, ale jak pokazały doświadczenia lat ubiegłych nawet w środku zimy nasze sklepowe półki ciągle są pełne i jest w czym wybierać.

19. Pytanie: Jak długo trzeba czekać na odpowiedź dotyczącą sprzętu (wysłaną za pomocą formularza na Waszej stronie)?
Odpowiedź: Zazwyczaj parę godzin. Korespondencja od klientów jest na bieżąco odbierana przez naszych konsultantów - i odpowiedzi są wysyłane najszybciej jak to jest możliwe. Można również kontaktować się przez GG: wówczas odpowiedź można uzyskać w przeciągu kilku minut (jeżeli konsultant jest dostępny).


Program rabatowy
20. Pytanie: Co trzeba zrobić aby mieć rabat?
Odpowiedź: Należy się zarejestrować tutaj i zalogować. Wówczas podczas przeglądania produktów będą wyświetlane odpowiednie znaczki informujące o rabacie. Przed dodaniem do koszyka (w szczegółach towaru) pojawi się informacja ile można zaoszczędzić na danym towarze.

21. Pytanie: Co to znaczy, że mam przydzielone 3% rabatu?
Odpowiedź: Oznacza, to iż klient otrzymuje zniżkę na produkty objętę rabatem. Np. jeżeli towar kosztuje 1000 złotych, to klient z rabatem 3% kupi go za 970 zł.

22. Pytanie: Czy gdy już nakupuję za określoną kwotę i zostanie mi przydzielony wysoki rabat to będą go miał na stałe?
Odpowiedź: Tak. Rabat za dokonane zakupy jest na stałe. Oczywiście wraz z kolejnymi zamówieniami procent rabatu możesz się zmienić (wzrosnąć).

23. Pytanie: Kupowałem u Was jako zalogowany jak jeszcze nie było systemu rabatowego, czy suma moich zakupów przepadła i muszę znowu coś kupić by mieć wyższy rabat?
Odpowiedź: Nie (tzn. kupić zawsze coś można :)), ale zamówienia złożone przed systemem rabatowym zostały też wziętę pod uwagę.

24. Pytanie: Zauważyłem, iż w okresie Świąt Bożonarodzeniowych miałem napisane po zalogowaniu, że mam rabat 5% - a niczego nie kupowałem. Dlaczego więc podwyższyliście mi rabat?
Odpowiedź: W okresie świątecznym (przez około 3 tygodnie) zwiększyliśmy każdemu użytkownikowi rabat o 3%. Tak więc osoby, które jeszcze niczego nie kupiły lub dopiero co się zarejestrowały - otrzymały 5% zamiast 2%. Oczywiście, osobom które w chwili rozpoczęcia promocji miały wyższy od 2% rabat - również zwiększyliśmy rabat o 3%. Rabaty wróciły do wartości sprzed promocji po 1 stycznia 2007 roku.


Różne
25. Pytanie: Jak wiele osób odwiedza ten sklep?
Odpowiedź: To zależy od pory roku, ale początku istnienia (początek roku 2004) notujemy ciągły przyrost odwiedzin. Obecnie (stan na rok 2007) notujemy od 550-800 odwiedzin dziennie.

26. Pytanie: Co muszę zrobić by pisać na forum?
Odpowiedź: Nic. Każdy odwiedzający może pisać na forum. Jednak by korzystać ze wszystkich opcji (np. brać udział w konkursach) trzeba się zarejestrować (ale procedura ta zabiera około 30 sekund).

27. Pytanie: W jaki sposób moje zamówienie dociera do sklepu?
Odpowiedź: Wysłane zamówienie jest przekazywane automatycznie do pracownika sklepu, który odpowiedzialny jest za realizacje zamówień. Cały proces od momentu złożenia zamówienia do otrzymania produktu przez klienta jest maksymalnie krótki.

28. Pytanie: Prowadzę stronę związaną z windsurfingiem, czy moglibyście zamieścić jej link w Waszym sklepie?
Odpowiedź: Tak, bardzo chętnie wymienimy się linkami ze stronami o podobnej tematyce. Funkcjonuje u nas dział, w którym jest zbiór linków do stron pokrewnych.

29. Pytanie: Jak długo działa ten sklep? Jak wyglądał na początku?
Odpowiedź: Sklep został założony w roku 2004. Pierwsza wersja tej strony była duża uboższa od obecnej (z każdy sezonem rozszerzaliśmy ofertę oraz możliwości na stronie). Być może za jakiś czas powstanie artykuł o tym jak zmieniał się serwis przez ostatnie lata.

30. Pytanie: W jaki mieście znajduje się siedziba sklepu?
Odpowiedź: Siedziba sklepu znajduje się w Legnicy (około 65 km na zachód od Wrocławia). Dokładne dane adresowe dostępne są w dziale Regulamin.

31. Pytanie: Na Waszej stronie jest bardzo mało reklam, czy to świadczy o tym, iż Wasz sklep nie jest atrakcyjny dla reklamodawców?
Odpowiedź: Mała ilość reklam wynika z polityki naszej firmy. Wychodzimy z założenia, iż nadmierna ilość bannerów, pop-upów i innych takich rzeczy utrudnia klientowi obsługę sklepu. Dlatego staramy się ograniczać liczbę reklam do mininum. Wymieniamy się za to chętnie linkami, które są dostępne na oddzielnej stronie i nigdy nie pojawiają się klientom podczas przeglądania oferty, kupowania i wysyłania zamówienia ani na innych podstronach.

32. Pytanie: Czy korzystanie z działu "za darmo" - jest faktycznie za darmo?
Odpowiedź: Oczywiście, że tak. Bo niby w jaki sposób mielibyśmy pobrać opłatę od przeglądającego ten dział, nawet jakbyśmy chcieli? :-) Dział ten jest stale rozbudowywany i służy temu by na chwilę oderwać się od wertowania naszej bogatej oferty i poczytać (oraz poglądać) garść ciekawych materiałów. To taka nasza sklepowa czytelnia, gdzie każdy ma wstęp i może na niej spędzić tyle czasu ile chce.

33. Pytanie: W internecie znalazłem sklep snowsport.pl, który jest bardzo podobny do Surfmixu - czy macie z nim coś wspólnego?
Odpowiedź: Tak! To nasz sklep zimowy. Obsługiwany jest przez ten sam zespół co surfmix.com i oparty jest na tym samym przyjaznym dla użytkownika interface.
© Copyright SurfMix 2004-2017 Deski - Żagle - Maszty - Bomy - Akcesoria windsurfingowe - Kite - Różne do gory
Powered by
Design by YANAH - projektowanie stron internetowych